Dream on!


Dream on!
Over Ice Horse (wedstrijden met IJslandse paarden op het ijs) in de ijshal van Eindhoven.

Eerder gepubliceerd op de website van ROS-magazine in april 2016.Dream on! Wat is er nu heerlijker dan genieten van het nagenieten. Voeten op de verwarming. Bakkie koffie. Tablet op schoot en foto’s kijken. 

Ice Horse komt naar Eindhoven. Een mededeling die bij mij gelijk een yep!-gevoel opriep. Dat is om de hoek! Info zoeken op de internetpagina en kaarten bestellen. Ik was gelijk in de ban van het logo en later de poster. Niet zomaar mooi, maar intrigerend mooi. Qua kleurstelling en uitstraling. Precies raak! 


Uitsnede uit de officiële poster van Ice Horse


Op oudejaarsdag weet onze hoefsmid ‘het uitkijken naar’ nog verder aan te wakkeren. Als een van de hoefsmeden die elk jaar de paarden aan de vooravond van het evenement qua beslag gereed maken, weet hij alle ins en outs van de organisatie en de deelnemers. De paarden arriveren met de juiste hoefijzers. ’s Avonds worden de speciale kalkoenen ingedraaid en de ijsnagels ingeslagen. Daarna volgen trainingsrondjes om te zien of het paard voldoende vertrouwd is met het ijs en de ambiance. Zo niet, dan zal de combinatie in de wedstrijd niet starten. Veiligheid gaat voor alles. Deelname is ook alleen op uitnodiging. Het grootste risico is het verliezen of aftikken van een ijzer. Controle van het hoefbeslag is dan ook een regelmatig terugkerend gebeuren op de dag zelf.

Dan is het 19 maart 2016! Naar aanleiding van het rondzingen op social media over kou hebben we ons in vele laagjes gehuld. Plaids mee. Gedachteloos blijk ik de voormalige dekens van de honden te hebben meegenomen. Zijn we in no-time voorzien van een extra harig en kriebelend laagje. 

Al in de eerste 5 minuten op een betonnen en koud optrekkende tribune vraag ik mij vertwijfeld af hoe ik het 9 uur lang uit ga houden bij 7°C. Maar die vertwijfeling verdwijnt als sneeuw voor de zon als de eerste paarden starten. Gelijk zie je waarom er wedstrijden op ijs bestaan in de IJslander-wereld. De paarden voelen van nature aan wat ze moeten doen. En juist die ijs-ondergrond maakt hun bewegingen soepeler en expressiever. Wauw!

De wedstrijd gaat met name om verrichtingen in tölt en rentelgang. Galop wordt niet getoond. Hooguit bij het leggen in de rentelgang. Of bij een paard dat ineens toch wel erg voorwaarts wordt. Het publiek is razend enthousiast. Zeker bij de telgangrace. Jammer dat al die handschoenen het applaus dempen en het stadion al geen dak heeft. Dat de internationale top aanwezig is, blijkt wel uit de cijfers. Achten en hoger; wauw! Daar word je warm van! 

Nu dan foto’s kijken. Komt een bekende met Viktor voorbij. Viktor! Die had ik -en zij ook- zo mee naar huis willen nemen. Wat een hengst! Op de terugweg bij de M hebben we ons nog in zijn afstamming en dekgeld verdiept. Als combi voor onze Kólga. Nee, dat gaat hem niet worden. Dream on..!

PS: De betreffende foto’s van Omroep Brabant zijn auteursrechtelijk beschermd, maar zijn te vinden via de volgende link.

Reacties