Blind date!


Blind date!
Over Kolgá die naar de dekhengst gaat.

Eerder gepubliceerd op de website van ROS-magazine in mei 2016.

Blind date! Met een immigrant. Voornaam niet uit te spreken. Achternaam die ik na tig jaar waarschijnlijk nog niet kan onthouden. Vlinders in de buik van extase.

Een droom wordt werkelijkheid. Dat wat jaren geleden begon als een wensgedachte is uitontwikkeld tot een vast omlijnd plan dat nu tot uitvoer gaat komen. Een veulen fokken! Met onze nieuwe IJslander Kólga. Voor ons een nieuw en spannend aspect van de paardenwereld.   

Kólga is lichamelijk inmiddels voldoende uitgegroeid om drachtig te kunnen worden en het komende jaar is ze voor een IJslander nog te jong om onder het zadel brengen. Prima moment dus!


Kolgá

Welke dekhengst kies je dan? Dat werd een ware zoektocht. Stamboekgegevens en keuringsrapporten napluizen. Wedstrijden en IceHorse bezoeken. En praten. Vooral heel veel praten. Bernette en ik. Wij samen met ervaringsdeskundigen in onze omgeving. Iedereen stelt als meest prangende vraag: “Wat is je doel met het paard dat het veulen gaat worden?” Dat antwoord is helder. Een paard dat recreatief gereden kan worden, maar wel ook kwalitatief goed genoeg is in de gangen dat Oudste er wedstrijden mee kan rijden. En bovenal -geen discussie over mogelijk- een coöperatief karakter. 

Wat ook al snel duidelijk wordt, is dat we niet te simpel moeten denken over de dek-methode. KI is bij IJslanders minder gebruikelijk en wordt vooral toegepast bij hengsten die ook hoog in de sport lopen. Net als bij het dekken aan de hand is het minder geschikt voor een jonge, onervaren merrie. In dat opzicht is de keuze voor een onervaren dekhengst ook niet echt zonder risico’s. "Laat die jonge hengsten maar eerst wat hoffelijkheid leren van de oudere, ervaren merries", is het devies. 

En zo slinkt ons lijstje verder en verder. Als er nog drie kandidaten over zijn, maken we bezoekafspraken met twee van de eigenaren. Daar worden we allerhartelijkst ontvangen. Presenteren ze vol trots hun hengsten -al dan niet onder het zadel- en de eventueel reeds aanwezige nakomelingen. Als sluitstuk gaan we voor nummer drie naar de jonge hengstenkeuring. 

En dan.. weten we het gewoon! De jongste hengst is absoluut een belofte voor de toekomst. Een van de oudere hengsten past iets minder goed bij onze wensen tot verbetering van de eigenschappen van Kólga. En de ander? Tja, daar viel ik als een blok voor. Wat een karakter en uitstraling! En die gangen! Op de terugweg -en die was lang genoeg- raakten we over hem niet uitgepraat.

En Kólga? Die volgt nietsvermoedend de gestarte lessen in netjes meelopen. Onwetend van het feit dat ze over een paar weken haar nog nieuwe kudde voor een aantal weken zal verlaten. Naar.. haar prins op het witte paard? We zullen het meemaken. Dat is nu juist het verrassende van een... blind date...

Reacties