Bafff!
Over de allereerste ontmoeting van Kolgá met onze andere paarden.

Eerder gepubliceerd op de website van ROS-magazine in februari 2016.

Bafff! Zelfs op de afstand waarop ik sta, is de klap goed te horen. Ik krimp even samen. Alsof ik het zelf onderga. Poeh, die kwam aan! 

Na onze trubbelige heenreis met off road perikelen hebben we een voorspoedige terugreis. Onze nieuwe aanwinst, IJslander Kólga, staat voor een onervaren paard relatief rustig op de trailer. Bij thuiskomst wordt de combinatie strategisch voor het erf geparkeerd. De weide ligt nu eenmaal aan een drukke doorgaande N-weg. En trailerladen is één ding; een paard uitladen is weer van een heel andere categorie. Gelukkig heeft de trailer een voorklep en hoeven we niet achterwaarts te pionieren. Kólga loopt dan ook probleemloos mee.

Pas op het moment dat we haar via het hek de weide op willen begeleiden, zet ze de hoeven in het zand. Een ontmoeting met voor haar onbekende paarden ziet ze blijkbaar niet zitten. Dat wordt Kólga aanmoedigen aan de ene kant en Dita tegenhouden aan de andere kant. Want Shetje 'ons Diet' vindt een open hek altijd mega-interessant. Als Kólga eenmaal op de weide staat en onze beide andere paardjes op haar afkomen, begint ze heel abrupt te grazen. 'Ik ben volkomen onschuldig!', lijkt ze te willen zeggen. 


'Ons Diet' met Kolgá

Van tevoren hebben we zorgvuldig overwogen hoe we het zouden aanpakken. Eerst een lijntje ertussen of toch niet? Het werd aan alle drie tezamen de gehele weide geven. Met alle obstakels, zoals de afzetting van de paddock, verwijderd. Ruimte! Ruimte om van elkaar weg te komen als dat nodig mocht zijn. 

Het voelt heel bijzonder om de begroetingen te mogen aanschouwen. Neus aan neus. Voorhoofden tegen elkaar. Onze IJslander Grýla komt één keer dreigend omhoog. Kólga de weg versperrend. Daarmee lijkt Grýla haar positie gezet te hebben. Dat was ook onze minste zorg. Grýla is een leidster. Punt!

‘Ons Diet’ heeft simpelweg in dit gebeuren haar karakter en postuur niet mee. Eigenwijs, uitdagend en.. klein..! Het laat dan ook niet lang op zich wachten. Diet is iets te opdringerig bij Kólga. Die draait zich bliksemsnel om. En.. haalt met twee achterbenen tegelijk vol uit. Bafff! Zeker één hoef raakt Diet vol in de flank. Diet blijft als in shock staan en wankelt dan volslagen beduusd weg. Naar om te zien. Maar... lesje geleerd! Daarna zie je Diet met regelmaat uit voorzorg plotsklaps haar kont richting Kólga draaien. Een dreighouding die er bij haar uiterst koddig uitziet. Al heel snel lijken hiermee de rollen bevestigd. Gaat het wonderbaarlijk goed.


De drie dames... Kolgá, Grýla en Dita

Het enige waar we na een paar weken nog doorheen moeten, is dat Grýla het door ons aanhalen van Kólga vaak maar niks vindt. In het ergste geval draait ze haar kont naar Kólga en haalt ze met twee achterbenen uit op haar flank. Een bekend plaatje. Met hetzelfde resultaat... Bafff!

Reacties