Stervensheet!


Stervensheet!
Over de eerste show met Friezencarrousel Phaidra

Eerder gepubliceerd op de website van ROS-magazine in september 2016.


Stervensheet! De zinderende lucht is vol van het geluid van krijsende roofvogels en het onophoudelijk knallen van geweerschoten. Wat een entourage om je debuut te maken.. 

't Is alweer even geleden dat Jeanelle een Friese merrie, Bieke, ging rijden. Als ze Bieke dressuurmatig wat verder heeft gebracht, wordt aan Jeanelle gevraagd of ze niet mee wil rijden in de Friezencarrousel Phaidra. Bieke heeft eerder al met wisselend succes meegelopen en een andere merrie van de eigenaren loopt ook mee. 

“Leuk!”, stelt Jeanelle. Zes weken op proef om te kijken of het klikt met de andere leden en natuurlijk of het een beetje wil lukken. Ze wordt van harte welkom geheten en traint elke week fanatiek mee. Grootste uitdaging voor Bieke is het op één rij komen met de andere paarden en dan halthouden. In het gedrang van de vele paarden is haar reactie om daaraan te ontkomen, vol gas vooruit. En eerlijk is eerlijk: dat zien ze meteen...!


Jeanelle met Bieke

Als het rooster voor de shows is samengesteld, meldt Jeanelle trots dat ze is opgesteld, zelfs voor Horse Event. Dat opstellen is een puzzel op zich. Wie kan? Wie plaats je waar? Niet elk paard kan voorop of achteraan en sommige paarden kun je beter uit elkaars buurt houden. 

Dan is de dag daar. Jeanelle gaat haar eerste show rijden. Op ‘Jacht & Buitenleven’ in Liempde.  

's Ochtends op tijd naar de eigenaren. Zij fluistert mij bij de koffie toe: "Bieke heeft echt een band met je dochter gekregen!" Inladen, rijden en via de leveranciersingang het landgoed op. Het is snikheet. De piste ligt in de brandende zon naast het terrein van de roofvogelshow en het kleiduivenschieten. Rondvliegende parasols maken de schriktraining compleet. Gelukkig kunnen de paarden uitgeladen worden in een laan met hoge bomen. Schaduw! 

De voorbereidingen gaan volgens het boekje. Uitrusting en kleding is allemaal op maat en gelabeld. Inrijden, voorbespreken en aankleden. Hij fluistert mij toe: “Ze is wel een beetje gespannen hè?” De stress neemt nog even een vogelvlucht als het hoedje niet wil blijven zitten. Maar een ruilhandeltje
maakt daar al snel een einde aan.

“Welkom!” klinkt er uit de luidsprekers en de muziek wordt ingestart. Ik geniet met volle teugen. Het ziet er fantastisch uit. Zestien statige combinaties in vol ornaat. De complexe figuren worden ingeluid door het schrille fluitje van een van de voorruiters. Het is mij veel te snel voorbij.

Na afloop wordt er direct pittig geëvalueerd. Wat ging goed, en wat niet? Hoe werd het opgelost? Jeanelle krijgt de nodige complimenten. “Ging goed!” En met een grijns: “Je kwam niet eens voorbij stuiven!” En dan... klaar!


Friezencarrousel Phaidra


Opruimen volgens het boekje. Uit! Die hete zooi! Met vooral veel zorg en verkoeling voor de paarden. 

We nemen er eentje op. Morgen weer. Gelukkig wordt het niet zo... stervensheet.

Reacties