Fengur Mix & Match hoofdstel (Review)

De Duitse ruitersportzaak Krämer stuurde begin deze maand de nieuwe catalogus uit. Daarin vond ik de verschillende onderdelen van de Fengur Mix & Match hoofdstellen. Met één ergonomisch kopstuk als basis, zijn er verschillende hoofdstellen samen te stellen door middel van verschillende neus- en frontriemen. Dat kopstuk leek me wel wat - vaarwel gekruiste bakstukken! - en dus bestelde ik een kopstuk, een neusriem en een bijpassende frontriem.


De Fengur Mix & Match hoofdstellen zijn bedoeld om te gebruiken met kopstuk Perla. Dit is een zacht onderlegd, anatomisch gevormd kopstuk. Bakstukken om je bit aan te bevestigen worden hier bij geleverd, welke je door middel van gespen eenvoudig aan het kopstuk kunt bevestigen.

Het anatomische kopstuk Perla. Op deze foto is goed te zien
hoe de oren mooi vrij liggen.

Aan dit kopstuk kun je vervolgens een neusriem maken, volgens eenzelfde systeem. Qua neusriemen is er keuze uit diverse Hannoveraanse modellen en een gecombineerde neusriem. Deze laatste heeft een eenvoudig afneembare sperriem, zidat je de neusriem ook als hoge neusriem kunt gebruiken.

De frontriemen zijn met drukknoopjes te bevestigen. Ideaal als je regelmatig van frontriem wilt wisselen. Er zijn vier verschillende frontriemen, variërend van simpel tot blingbling.

Detail van de frontriem.

Ik bestelde de gevlochten neusriem Spóki en de bijpassende frontriem Hugi. Fengur heeft ook een deels gevlochten teugel in het assortiment om eventueel de set compleet te maken.

De kwaliteit van het leer is goed. Alle onderdelen zijn gemaakt van mooi, soepel zwart leer. Pluspunt: de gevlochten stukken bestaan uit één stuk leer, wat deze minder kwetsbaar maakt voor beschadigingen. Vooralsnog is zwart de enige beschikbare kleur.

Het hoofdstel heeft chroomkleurig beslag. Het leer glijdt soepel door de gespen, wat verstellen en/of verwisselen van neusriemen erg makkelijk maakt. De gespen zijn bovendien voorzien van een extra stukje leer, waardoor deze niet tegen de paardenhuid schuren. 
Het hoofdstel heeft verschillende leren geleidertjes voor de uitstekende stukken leer. Hierdoor is alles netjes weg te werken, wat een verzorgde uitstraling geeft aan het geheel.

Detail van de chroomkleurige gespen.

De maat van het hoofdstel is voor Grýla net goed. Nu heeft zij wel een relatief klein hoofd - bij Karlslund hoofdstellen zitten we ook op het een-na-laatste gaatje. Gaatjes bijmaken is lastig bij dit hoofdstel, gezien de positie van het zacht onderlegde deel van het kopstuk. Geeft voor ons niks, want Grýla past hem zo prima. Naast de gespen aan het kopstuk, kan de hoogte van het bit ingesteld worden door een extra gaatje in het stuk bakstuk waar het bit in ligt.

De neusriem Spóki is prima van maat en bevat standaard lekker veel gaatjes.

Detail van de frontriem Hugi.

De frontriem laat zich, zoals beloofd, eenvoudig bevestigen. Deze is van een normale maat, voor paarden met een breder voorhoofd is de frontriem Hugi mogelijk minder geschikt.

De pasvorm is erg goed. Het anatomische kopstuk laat de oren mooi vrij en is lekker zacht. Het hoofdstel schuift nauwelijks bij gebruik.

Fengur Mix & Match bij Grýla.

Kortom: dit hoofdstel is echt een aanrader. Het anatomische kopstuk voorkomt dar bakstukksn gekruist moeten worden om de boel op zijn plaats te houden. Dit hoofdstel is gemaakt van een fijne kwaliteit leer en netjes afgewerkt. Het biedt verschillende mogelijkheden qua frontriemen en neusriemen, welke allemaal eenvoudig te bevestigen zijn. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten: voor minder dan 80 euro kun je al een compleet hoofdstel bestellen.Reacties