Echt gek!


Echt gek!
Over Wedstrijden Zuid en het NK IJslandse paarden.

Eerder gepubliceerd op de website van ROS-magazine in juli 2016.


“Jij bent echt gek!”, zegt Jeanelle hartgrondig als ze weer naast me komt zitten. Tja, sommige stupide acties hebben nu eenmaal een point-of-no-return. Was je erbij en vroeg je je al af welke idioot bleef zitten, nou dat was... IK.

Zondag op Wedstrijden Zuid en het NK IJslandse paarden. We zitten met ons vieren heel relaxed aan de baan. Dat was zaterdagochtend wel anders. Bernette moest al vroeg met onze Grýla starten in de viergangenproef. En altijd als een van de meiden moet rijden, stik ik van de zenuwen. Waarom? Vanwege die reusachtige ouderlijke gunfactor. Beide hebben geen toppaarden ter beschikking, maar bezitten wel een enorme inzet en passie. Proberen met respect en op een liefdevolle manier uit hun combinaties te halen wat er in zit. Op wedstrijd lukt dat niet altijd. Of wordt het niet gewaardeerd, omdat er logischerwijze door de jury op een heel andere manier naar de prestatie gekeken wordt. De scores zijn dit keer echter top. Hoogste scores voor Bernette met Grýla tot nu toe. De brede glimlach van Bernette zegt alles. Mijn Zuid kan niet meer stuk!

Bernette met Grýla

Finales zijn uiteraard niet aan de orde en dus kunnen we op zondag heerlijk toeschouwer zijn. Als altijd stoeltjes mee en op de eerste rij. Genieten van bekende en minder bekende namen. En ook bij hen gaat het wel eens mis. IJzer kwijt, onverwachte schrikreactie, paard dat een bepaalde gang niet wil lopen; het hoort bij de paardensport.  

Het weer zit dit weekend mee. Bewolkt, maar met een heerlijk temperatuurtje voor mens en paard. Totdat het rond de middag begint te regenen. Om mij heen hoor ik: “Klein buitje; zo over.” En dan, net nadat het wat zachter ging, begint het te gieten. Degenen die dat nog niet gedaan hadden, spoeden zich naar de tenten. Behalve.. ik. 

Op het moment dat ik het water via de rugleuning van mijn stoeltje in mijn broek voel lopen, weet ik dat dat geen slim idee was. En... mijn droge set kleren ligt in mijn auto en die... staat nog bij huis. Een paar minuten later is het droog en volgt het programma alsof er niets gebeurd is. Wat ik zie doet mijn nattigheid ook snel vergeten. IJslandse paarden in volle glorie! 

Pas als we richting huis gaan, komt het aan op strategie. Vest om het middel knopen. Mijn natte kont aan het oog onttrekken. Bij een vrouw op mijn leeftijd krijgt men anders maar rare ideeën. 

Eén ding is zeker: Ik kijk alweer uit naar volgend jaar. En helemaal naar het WK dat in augustus 2017 ook in Oirschot zal worden gehouden. We hebben al kaarten. Eerste rij! En.. overdekt! Dat scheelt alvast weer een... “Jij bent echt gek!”

Reacties