Wedstrijden Zuid 2016: mijn doelen

Komend weekend is het alweer zo ver: Wedstrijden Zuid 2016. Dit jaar ook het Nederlands Kampioenschap voor de IJslandersport. Ik heb me ingeschreven met Grýla. Ik heb er ontzettend veel zin in, maar heb toch ook wel wat doelen die ik dit jaar graag zou willen halen.

Met Grýla op wedstrijd (Wedstrijden Zuid 2015)


Voor deze wedstrijd heb ik besloten alleen de viergangenproef te rijden, de V5. De töltproef is niet zo 'ons ding' en ik heb dus besloten deze dit jaar aan ons voorbij te laten gaan.

De viergangenproef dus.

De viergangen beginnen altijd in tölt. Tölt blijft voor Grýla toch een lastig dingetje. In de trainingen hebben we steeds vaker dat ze goede takt pakt en zelfs haar houding is in de afgelopen maanden flink verbeterd. Echter, op wedstrijden wil ze nog wel eens heet worden in tölt, waardoor zowel takt als houding verloren gaan. Ik heb toch al vaak genoeg enen en tweeën op mijn protocol zien verschijnen... Dit jaar ga ik voor takt. Die houding kan me nog even gestolen worden. Het zou wel heel mooi zijn als ze het nu de hele tijd volhoudt, maar met een keertje opnieuw 'opstarten' zou ik ook tevreden zijn, zeker als ze zich wel goed laat rijden.

Dan komt de draf. In stap hebben we de afgelopen weken al flink aan Grýla's hoofd-halshouding gewerkt, maar in draf is dat toch nog een lastiger puntje. Ik ben in draf al blij als ze een net tempo houdt, met een flinke voorwaartse drive, waarbij ze niet té heet wordt. Dit lijkt me wel haalbaar.

Stap. Zoals ik al aangaf, hebben we de afgelopen weken aan Grýla's houding gewerkt. In stap lukt dit in de trainingen best wel heel aardig. Ik hoop dat we dit naar de wedstrijd toe vast kunnen houden. Aandachtspuntje voor mijzelf: wel het tempo erin houden!

En dan hebben we nog de galop. Vorig jaar op de wedstrijd in Langegracht was het commentaar dat het voorwaartser mag. En dat gaan we dan ook doen. Gevaar is dat het té voorwaarts wordt en dat de controle ver te zoeken is, maar ik ga er eigenlijk vanuit dat het wel gaat lukken, want op dit stuk hebben we een hoop winst gehaald in de afgelopen maanden. O ja, ik wil graag nog zo'n foto als hierboven, maar dan in de goede galop ;-)

Het protocol van de wedstrijd in
Langegracht (oktober 2015). Zo'n
protocol zou voor het NK 2016 wel
erg leuk zijn...
Voor mijzelf heb ik in de maanden na Langegracht gewerkt aan mijn eigen houding en het blijven rijden. Ik heb nogal eens de neiging om maar niks meer te doen als het eigenlijk wel goed gaat zo, waardoor ik dan af en toe te laat ben met een correctie. Ik moet dus vooral focussen op blijven rijden en mijn eigen ding doen. Ik ben begonnen met zitles, waardoor mijn houding nog weer verbeterd is en waardoor ik ook zeker mijn eigen ding kan doen. Kortom: ik moet zelf netjes blijven zitten en blijven rijden.

Meer informatie over IJslanderwedstrijden vind je hier.

Wedstrijden Zuid wordt verreden op stoeterij de Breidablik in Oirschot. De wedstrijden beginnen op vrijdag 15 juli met de töltproeven, op zaterdag 16 juli zijn de vier- en vijfgangenproeven en op zondag 17 juli worden de finales gereden. Vrijdag en  zaterdag betaal je als bezoeker geen entree, op zondag betaal je 5 euro. Wij zijn alle dagen aanwezig, waarschijnlijk mét camera. Voor het programma, deelnemerslijsten en meer informatie wordt verwezen naar www.wedstrijdenzuid.nl.

Reacties

  1. Dat klinkt als flink wat als doelen, maar inderdaad ook wel weer haalbaar. Heel veel succes alvast! :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten