Gemengde gevoelens...

Gemengde gevoelens...
Over Friezencarrousel Phaidra na afloop van Ahoy.

Eerder gepubliceerd op de website van ROS-magazine in oktober 2017.


Met gemengde gevoelens zit ik op de tribune. Nog maar vier dagen geleden hebben we onze vierjarige, drachtige merrie in moeten laten slapen. Ik kijk om me heen. Ik weet dat er familie van Anne Faber, de jonge vrouw om wiens lot we ons allemaal bekommerden, meerijdt. In de zaal zitten ook eigenaren van een stal die deze zomer een uitslaande brand hebben moeten doorstaan. Zo heeft iedere aanwezige zijn/haar eigen verhaal.

Maar… ik zit hier niet om te overpeinzen. Ik ben gekomen om Jeanelle, mijn jongste dochter, te zien rijden met Phaidra en natuurlijk als hoogtepunt de Spaanse Rijschool. Uiteindelijk is iedereen in het volle Ahoy daar voor gekomen. Rijkunst! Dat brengt al die positieve en negatieve verhalen hier samen. Dus ga ik er eens goed voor zitten. Ik ga genieten!


Phaidra in Ahoy

Eindelijk was het dan zover! Woensdagavond ‘haar’ paard, Murano, gewassen en op de vroege donderdagochtend met vriendin Kimberly als groom op weg naar Ahoy voor een verblijf van vier dagen. De auto volgeladen met spullen en voer. Rijden met Phaidra, de carrousel van zestien Friese paarden, in het voorprogramma van de Spaanse rijschool. 

's Middags is de generale repetitie voor het geluid en het licht. Jeanelle moet op het allerlaatste moment alsnog meerijden, omdat een van de paarden een bloedneus heeft. Als ze Murano rondstapt, die heeft vastgelegen in zijn tijdelijke onderkomen, wordt ze gesommeerd zich gereed te maken. Terwijl Jeanelle zich met spoed omkleedt, rijdt Kimberly haar paard in. Zo zijn ze net op tijd om met de groep mee aan te treden in de spotlights. Er wordt besloten om de speciaal van Phaidra gemaakte video niet mee te laten lopen tijdens de shows, omdat het totale beeld te onrustig wordt. 


Phaidra in Ahoy

Vrijdagavond is het eerste grote optreden. En zit ik –net als koninklijk bezoek- in de zaal om daar getuige van te zijn. Gaat het rode doek voor het eerst open, gaan de schijnwerpers aan en verwelkomt op aankondiging van de speaker een daverend applaus de groep. Ik ken de proef inmiddels door en door en constateer een paar kleine foutjes met name vanwege het feit dat het veelkoppige en enthousiaste publiek voor de paarden overweldigend is. Maar... het gaat fantastisch! 

De Spaanse Rijschool zelf heeft dressuur tot kunst verheven. De communicatie tussen ruiter en paard is zó subtiel. En dat alles geleerd in de benodigde tijd die het paard zelf aangeeft. Niets wordt geforceerd. Een paard dat vrijdagavond schrikt van iets in het publiek wordt subiet aan de kant gezet voor de volgende voorstelling. De tijd is blijkbaar nog niet rijp genoeg. 


Spaanse Rijschool

Op zaterdagavond hoeft Jeanelle, zoals vooraf al afgesproken, niet mee te rijden. Reserve-zijn betekent echter paraat staan tot de allerlaatste seconde. Dus inrijden en in vol ornaat wachten tot het doek opengaat en het zeker is dat je achter kunt blijven. Afzadelen en omkleden en op de tribune volop genieten van de rest van de show. Even geen gespannen deelnemer zijn, maar een heerlijk ontspannen toeschouwer. Paard op rust. Ook niet geheel onbelangrijk. Deze uitzonderlijke omstandigheden zijn voor de paarden uitputtend. 
Zondagmiddag is dan al weer het laatste optreden voor een uitverkocht Ahoy dat laaiend enthousiast is. Nog één keer alles eruit persen wat er in zit. Het resultaat mag er zijn! Het beste optreden van het weekend! Het applaus dendert nog lang na in de oren. 

Achter de schermen is alles strak door en op kosten van Ahoy geregeld. Het 4-daagse verblijf voor ruiter en paard en een groom zijn verplicht. De materialen van Phaidra -veelal afkomstig van sponsoring- zijn als altijd overzichtelijk per combinatie gelabeld. 

Alle reservepaarden staan apart om deze niet ten tijde van de shows met een plotselinge leegloop van kameraadjes te confronteren. Wat daarbij veel aandacht vraagt, is de enorme overgang in temperatuur tussen de stallen, de inrijhal en de zaal met de vele warme spots. De dagelijkse trainingen worden gedisciplineerd uitgevoerd. Er moet wel een topprestatie neer gezet worden! 

Er is echter ook tijd voor ontspanning en lol. Onder elkaar, maar ook met de andere deelnemers. De Spaanse Rijschool heeft een keur aan paarden en meerdere verzorgers mee. De liefde voor paarden verbroedert ook hier en over alle niveaus en nationaliteiten heen.

De leden van de Spaanse Rijschool zijn gelukkig onder de indruk van de optredens van Phaidra en vragen op zondag om een gezamenlijk fotomoment. Dat laat de groep zich geen twee keer zeggen.

Phaidra op de foto met de Spaanse rijschool


Voor de auto-stroom vanaf de parkeerterreinen worden de spullen op zondag gepakt en de paarden geladen om nog voor het einde van de middagshow huiswaarts te keren. Tijd om afscheid te nemen van elkaar en van een meer dan fantastische ervaring. Iedereen is inmiddels zeer vermoeid, maar ook uitermate voldaan. Gemengde gevoelens…

Mede namens Jeanelle en Phaidra
 

Reacties