Pfiff gevlochten IJslanderhoofdstel (Review)

Ik wilde al tijden een gevlochten hoofdstel. Vorig jaar kreeg ik het Pfiff IJslanderhoofdstel, een zwart leren hoofdstel met gevlochten accenten en goudkleurig (messing) beslag. De lage neusriem en de bakstukken zijn gevlochten. Het hoofdstel heeft geen keel- en frontriem en wordt geleverd met nylon teugels met clips en leren stopjes. Een bit wordt niet meegeleverd.

In deze review vertellen we over onze ervaringen met dit hoofdstel.


De eerste indruk van het hoofdstel is dat het er leuk uitziet. De gevlochten delen zorgen voor een speels effect. 

Detail van de gevlochten neusriem.
Bij passen blijkt het hoofdstel voor Grýla te groot. Ter vergelijking: een standaard Karlslund bakstuk zit bij haar het beste op het een-na-laatste gaatje. In de bakstukken van dit hoofstel van Pfiff moesten we dan ook heel wat gaatjes bijmaken. Bij de neusriem was dit nog erger, deze is voor Grýla echt veel te groot. Met wat gaatjes erbij is dit zo opgelost. Door het ontbreken van een extra leertje waar het overgebleven uiteinde doorheen geschoven kan worden, is het aan te raden een stukje van het leer van de neusriem weg te laten halen (bij bijvoorbeeld een schoenmaker) om te voorkomen dat je een groot stuk riempje overhoudt.
Ondanks dat het hoofstel in eerste instantie veel te groot was, blijft het met de extra gaatjes wel netjes op zijn plek liggen.

Detail van het gevlochten bakstuk met een messing gesp.
De kwaliteit van het leer is matig, als je het al niet slecht zou noemen. Het leer is aan de stugge kant en al na enkele keren verstellen verschijnen er kleine slijtageplekjes op het leer rondom de gespen. 

Slijtage bij de gespen na enkele keren verstellen.
Naast de al snel zichtbare slijtage, blijken de gevlochten delen aan een kant vast gestikt te zijn in plaats van dat het gevlochten stuk gemaakt is uit een stuk leer. De ervaring leert dat dit soort bevestigingen van gevlochten stukken snel loslaten bij intensief gebruik. Er is nog geen slijtage zichtbaar, maar waarschijnlijk is dit wel een van de zwakkere plekken van het hoofdstel.

Detail van de gevlochten neusriem. Hier is duidelijk te zien
dat het uiteinde gestikt is.
Slechts een van de bakstukken - die waar het bit aan zit - is gevlochten, de ander bestaat uit glad leer. Het verschil in bakstukken is niet per se storend. De twee bakstukken zitten aan elkaar vast met een klein verbindingsstukje.

Twee verschillende bakstukken: een gevlochten, de ander glad.
De meegeleverde teugels zijn gemaakt van nylon. De lengte ligt rond de 230 centimeter, wat voor de meeste IJslanders een prima lengte is. De teugels zijn voorzien van leren stopjes en de teugels zijn volledig symmetrisch - de stopjes zitten dus links en rechts op dezelfde afstand van de paardenmond. De messing clips zorgen voor een eenvoudige bevestiging aan het bit, maar zijn wel relatief zwaar. De teugels zijn op zich prima, maar ik hou zelf meer van lederen teugels. Persoonlijk had ik een gevlochten accent aan de teugels leuk gevonden.

De meegeleverde teugels zijn voorzien van
stopjes en messing clips.
Dit hoofdstel is bijzonder prijsvriendelijk. Momenteel staat deze voor €45,- bij Agradi.nl in de webshop, maar met de stickerkorting ben je vaak veel goedkoper uit. Zo hebben wij het hoofdstel destijds gekocht voor €35,-, maar met de huidige kortingen kun je het al voor €30 aanschaffen. De lage prijs zie je terug in de kwaliteit: stug leer dat snel slijt bij veel verstellen en geen bijzondere afwerking. 

Dit hoofdstel is vooral leuk  - prijstechnisch gezien - als je een sloper met een groot hoofd op stal hebt staan. Het is zeker geen hoofdstel wat geschikt is voor gebruik bij veel verschillende paarden. Ook voor paarden met een klein hoofd kun je dit hoofdstel beter links laten liggen. Voor iets meer geld kun je al een hoofdstel kopen met een betere kwaliteit, zoals dit hoofdstel van Fengur.

Kortom: een groot hoofdstel voor een laag prijsje, en daarom lever je fors in op de kwaliteit. Wat mij betreft geen aanrader.

Pfiff IJslanderhoofdstel gevlochten is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Agradi voor €45,59 (met stickerkorting kom je goedkoper uit). Teugels worden meegeleverd, een bit is niet inbegrepen.

Reacties