Deelgenoot


Deelgenoot
Over het Nederlandse team eventing tijdens de Olympische Spelen in Rio.

Eerder gepubliceerd op de website van ROS-magazine in augustus 2016.

Deelgenoot zijn van. Niets is eenvoudiger in tijden van vreugde. Niets is moeilijker in tijden van verdriet. Juist als het eerste gehoopt en verwacht wordt en het laatste de praktijk blijkt te zijn.

De Olympische Spelen in Rio zijn begonnen. Een evenement dat ik op de voet volg. Het fascineert mij mateloos dat sporters vier jaar van hun leven volledig in het teken zetten van die ultieme droom, een Olympische plak. Goud! 

Tim (Tim Lips, eventingruiter; zie ook mijn blog 'Ik ben een ezel!') nam mij mee op die reis. Op zijn web- en Facebookpagina deelde hij vanaf de Olympische Spelen in Londen zijn wel en vooral ook wee richting Rio. 

Nu is het dan zo ver. Via de live stream volg ik Tim's dressuurproef met Bayro. Twee grote verstoringen in de galoponderdelen. Bij het afgroeten spreekt zijn gezicht boekdelen. Zijn doelstelling, hooguit veertig strafpunten, is niet behaald. Hij krijgt er zesenveertig. Weg kansen in het individuele klassement! Het beeld staat nog altijd op mijn netvlies. Een Tim die letterlijk ziek van teleurstelling tegen het hek hangt. Flesje water aan de mond. Een begeleider die uit machteloosheid -je staat erbij en kijkt ernaar- niets anders weet te doen dan de knopen van Tim's jasje los te maken. 't Is immers warm... 

De cross staat al een jaar in mijn agenda. Ik cast de livestream naar de tv. Stikvol van spanning met betrekking tot de prestaties van het Nederlandse team. Tim komt als tweede van het NL-team aan de start. Na de ongelukkige val van Theo, die juist voor het team het succes had moeten inluiden. Bondscoach en vader Martin houdt Bayro tot het laatst aan een halstertouw. Bayro heeft er zin in! Helaas voor de kijker zijn er maar weinig beelden van Tim. De camera's focussen op de befaamde ruiters voor en na hem. Maar hij finisht! En opnieuw is daar de teleurstelling. Tim kwam niet goed in zijn ritme en liet zichzelf forceren tot een alternatieve route. Al met al achtentwintig tijdstrafpunten.

De cross is weer een echte scherprechter. Het parcours is technisch moeilijk, 4*-niveau in plaats van de op Olympische Spelen gebruikelijke 3*. De moeilijkheidsgraad in combinatie met die diepgewortelde Olympische drang maakt dat veel ruiters (te) veel risico nemen. In mijn ogen is het dan ook niet de meest fijne cross om naar te kijken. Ik zie fabuleuze combinaties een megaprestatie neerzetten. Maar helaas ook combinaties waarbij 'liever-lelijk-erover-dan-mooi-erlangs' hoog in het vaandel staat. Ik maak voor het eerst mee dat een ruiter door het publiek intens wordt uitgejoeld, omdat hij na een weigering zijn paard een aantal genadeloze klappen verkoopt. 

Alice en Merel weten hun cross gelukkig ook tot een goede finish te brengen. Aan het einde van de strijd blijkt het NL-team heel verrassend gestegen te zijn van een elfde naar een vijfde plaats. 

Het afsluitende springparcours biedt geen kansen meer op een betere klassering. Het gat met de top is te groot en er is geen wegstreepresultaat meer. Consolideren is het devies. 


Eindstand landenteams eventing OS in Rio


Ik zit er weer helemaal klaar voor. Tim springt twee balken. Een nachtmerrie voor een combinatie die wereldrecordhouder foutloos springen is. Het team wordt zesde en haalt daarmee net de felbegeerde top zes. Goud is er voor het Franse landenteam. 




Tim Lips met Bayro tijdens het springen op de OS in Rio


In de tweede springronde, die een Olympische Spelen kent voor de vijfentwintig beste combinaties, revancheert Tim zich prima. Met een foutloze ronde wordt hij uiteindelijk eenentwintigste. Het goud gaat zeer verdiend naar Michael Jung met Sam.

Tim: Hoe je er zelf ook op terugkijkt, mijn oprechte dank dat ík van deze bijzondere reis.. deelgenoot mocht zijn!

Eventing Team NL:
Tim Lips met Bayro N.O.P.
Theo van de Vendel met Zindane
Alice Naber-Lozeman met ACSI Peter Parker
Merel Blom met Rumour Has It

Reacties