Paddockrenovatie (3) - Drainage

Nadat we eerst onze paddock van nieuwe omheining voorzagen en vervolgens opnieuw aan de slag gingen om onze paddock te vergroten, lag er nog een klus op ons te wachten. Het nieuwe stuk paddock moest nog van zand voorzien worden en gezien ons weiland op een relatief nat perceel ligt, wilden we ook graag drainage erbij. Weer een flinke klus dus, maar het resultaat mag er wezen!

25 kuub zand lag al op ons te wachten. De paarden kijken
nieuwsgierig toe.

Rond een uur of half 11 begonnen we met vier man. Eerst maar eens de 'oude' buizen opgraven, want die wilden we dieper en de nieuwe buizen moesten daar natuurlijk aan. Dit deel van het werk viel relatief mee, op sommige stukken was de laag zand boven de buizen zo dun, dat de buizen er bijna uitgetrokken konden worden.

Vervolgens diepten we, met hulp van Patricks vader en de tractor, de bestaande geulen uit en maakten nieuwe geulen voor de nieuwe buizen. In de tussentijd werd de geul voor de eindbuis met de hand uitgediept.

Geulen maken met de tractor.
Na een heerlijke lunch met een huisgemaakte salade van Marja, kunnen we dan de buizen gaan leggen. Alles moet uiteraard netjes aflopen, met name de buis waarin meerdere buizen samenkomen.


Buizen leggen.

Patrick houdt - als Civil Engineer - alles natuurlijk goed in de gaten. Maar zo te zien doen we het prima!En dan kan het zand erop! Eerst leggen we rondom alle buizen nieuw zand, zodat deze omgeven zijn met een mooie laag, die water goed doorlaat naar de buis. Dan trekken we alles vlak met de weidesleep achter de tractor, zodat de oudere laag zand (ook drainagezand) zich wat vermengt met het nieuwe zand. Vervolgens kunnen we dan het resterende zand uitrijden, zodat de toplaag bestaat uit een nieuwe, frisse laag zand. 

Zand uitrijden.

Een laatste pauze voorziet ons van pizza's. Daarna kunnen we opruimen, de draden van de omheining weer netjes in de isolatoren doen, het water van de paarden weer op zijn plek zetten en natuurlijk mogen de paarden dan naar hun nieuwe paddock. Op geheel eigen wijze tonen de paarden hun dankbaarheid: er wordt gesnuffeld en flink gerold.

Dita snuffelt flink in het rond. Een neus vol zand is het resultaat!

Kólga gaat lekker rollen in haar nieuwe paddock!

En wij? Wij kunnen weer een klus van ons lijstje afstrepen. Moe en vies - overal zand! - maar voldaan kruipen wij ons bed in. Maar voorlopig hebben we wel even genoeg zand gezien - geen strandvakantie voor ons dit jaar!

Via deze weg willen we graag nogmaals iedereen bedanken voor de hulp met deze klus!

Reacties