Ice Horse Eindhoven 2016: IJslands vuur op het ijs!

Zaterdag 19 maart vond Ice Horse Eindhoven plaats, een wedstrijd die gereden wordt op het ijs van de schaatsbaan in Eindhoven. Ruiters kunnen alleen deelnemen als zij worden uitgenodigd. Gevolg: een schitterende wedstrijd op een bijzonder strijdtoneel. Ice Horse: waar ijs en IJslands vuur samenkomen. Garantie voor een waar spektakel!

Warm aangekleed vertrokken wij op zaterdag naar Eindhoven. Meerdere laagjes over elkaar heen getrokken, fleeceplaids in de rugzak. En dat was maar goed ook, want het was koud op de tribune! Gelukkig hadden we meer dan genoeg afleiding van de kou door wat er voor ons op het ijs gebeurde. Fantastische combinaties vertoonden hun kunsten, ogenschijnlijk geen last van het ijs. Wát een mooie wedstrijd.

Het was wel even wennen voor ons als publiek. In plaats van rondes op een ovaalbaan, moesten de combinaties nu een lange zijde van de schaatsbaan de verschillende onderdelen tonen. De töltproeven waren qua onderdelen ongewijzigd, maar de gangenproeven waren net even anders: er werd niet gestapt en niet gegaloppeerd.

Tussendoor was er ruimschoots – misschien zelfs iets te veel – tijd om langs de standjes te lopen in de pauzes tussen de verschillende proeven. In de stand van IJslandersport kochten we een hoofdstel. Patrick zorgde voor de bijpassende teugels, als vervroegd verjaardagscadeau.


De selecties waren al genieten, de finales waren nog mooier. Het begon allemaal met de telgangrace over het ijs. Bloedstollend spannend was het, toen de combinaties voor hun tweede doorgang gingen. Siggi, de absolute telgangkampioen wist zijn eerste tijd in de tweede ronde flink te verbeteren. Wát een snelheid, en dat op het ijs!

In de finales passeerden grote namen in de Ijslanderwereld als Jóhánn Skúlason met Hnokki frá Fellskoti, Nils Christian Larssen met Viktor frá Diisa, Christina Lund met Alfur frá Selfossi de revue. Ook enkele Nederlanders – Christa Rike met Vaðall frá Fensalir en Irma Schortinghuis met Arthur frá Hrisum, bijvoorbeeld – wisten zich te plaatsen voor de finale. Alle combinaties deden er nog een schepje bovenop, waardoor er achten, acht-en-een-halven en zelfs negens vielen. Wauw!

Kortom: Ice Horse was echt genieten. De sfeer bij het publiek was leuk en het publiek schuwde er niet voor om de combinaties aan te moedigen met gejuich en geklap. Het was voor ons de eerste keer dat wij bij een wedstrijd op het ijs waren, maar het was zeker niet de laatste!

De volledige uitslagen zijn hier te vinden.

De datum voor volgend jaar staat ook alweer vast: zaterdag 18 maart 2017. Save the date!

Reacties

  1. Klinkt als een geslaagde dag! Is het een jaarlijks terugkerend evenement? Ik heb er nog niet eerder van gehoord (maar dat zegt niets: ik ben ook al 4 jaar weg uit Nederland). Groetjes, Sandra

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten