Oeoe...!


Oeoe…!
Over een spannende springwedstrijd.

Eerder gepubliceerd op de website van ROS-magazine in maart 2015.


Oeoe...! Ik zit op het puntje van mijn stoel en knijp de zitting bijna fijn. Pffff.. dat ging maar net goed. Op naar de volgende...

Connecties? Altijd handig! Als Bernette een vrije entree voor Indoor Brabant aangeboden krijgt met de mogelijkheid een paar personen mee te nemen, zeg ik geen 'nee'. En zo zit ik op vrijdagavond met beide meiden bij de 'Gemeente 's-Hertogenbosch Prijs'. Op de eerste rij. Wel ja! Vlak naast de lastige oxer uit een driesprong en met goed zicht op de laatste brede hindernis. Met een internationaal deelnemersveld van 42 zie ik de ene na de andere spectaculaire sprong pal voor mijn neus.  

Het fascinerende bij het springen vind ik de grote verscheidenheid aan combinaties. Voorwaarts zijn ze allemaal, maar sommige paarden zijn zo pittig dat het publiek daar ook gelijk iets mee heeft. De waardering voor de ruiters die in staat zijn met zo'n paard een 0-ronde te rijden, wordt dan ook luidkeels geuit. Het mooie van springen is ook dat het parcours zelf de scheidsrechter is. Fout is fout; daar heb je geen jury voor nodig. Elke toeschouwer begrijpt dat ook. Daarbij maakt het niet uit of je Olympisch, Wereld of Europees Kampioen bent -en ze zijn er allemaal(!)- balk eraf is balk eraf. 


Chantal Müller met U Tabasca

Uiteindelijk weten 15 combinaties zich te plaatsen voor de 'winning round'. Al snel is duidelijk dat de meeste combinaties bij één bepaalde hindernis de bocht zo krap nemen dat het paard bijna uit stand moet springen. Dat wordt de echte Oe!-hindernis. Althans voor mij. Elke keer schuif ik naar voren, grijp ik mijn zitting vast en leef ik helemaal mee. "Oeoe!" Vaak gaat het goed, maar vaak ook niet... "Sommige ruiters weten echter van de hele ronde een Oe!-parcours te maken. Jur Vrieling is daar een van en zet met Arezzo VDL op spectaculaire wijze een uiterst snelle tijd neer. Kom daar nog maar eens aan! Als een aantal combinaties later de Braziliaan Marlon Modolo Zanotelli met Zerlin M start, weet binnen 2 seconden het hele publiek het. Dit wordt: 'de dood of de gladiolen'! De snelheid, de krapte van de wendingen en daarmee de risico's bij de sprong, dat kent maar twee uitkomsten. Iedereen is op slag gebiologeerd. Voor de totale duur van 32.66 seconden. En dan... Yesss!! Door de hele hal. Want Braziliaan of niet; dit is wat men wil zien! En... niemand komt er nog aan. Gladiolen!

Wat een fantastische avond! Het duurt nog wel even voor mijn adrenaline-niveau naar normale waarden zakt. Nu maar hopen dat bij het uitzenden van de beelden ik niet al te beschamend prominent zichtbaar ben met mijn "Oeoe…!".

Reacties