Enge man...


Enge man...
Over een bijzondere ontmoeting met een bijzondere man; een bekendheid in de IJslandse paardenwereld.

Eerder gepubliceerd op de website van ROS-magazine in september 2014.

"Ik ben die vreselijk enge man", zegt de man met het petje als hij met uitgestoken hand op mij af loopt. "Aangenaam kennis te maken", reageer ik lachend terwijl ik hem stevig de hand druk. 

Bernette had tijdens het WK IJslandse paarden in 2007, dat in Nederland gehouden werd, een WK-shirtje gekocht. In de zomer van 2008 werd het inmiddels te kleine shirtje gebombardeerd tot vakantiewerk-tenue. Op een middag als ze terugfietst van het frambozenplukken wordt ze aangesproken door een man met de vraag hoe ze aan dat shirtje komt. Het gesprek eindigt ermee dat ze twee vrijkaartjes krijgt voor de finale dag van Wedstrijden Zuid (het NK IJslandse paarden) in Oirschot.

Enthousiast komt ze met de kaartjes thuis. "Mam, kijk eens!" Ik kijk naar de 2 papiertjes die ze omhoog houdt en vraag mij serieus af hoe die in vredesnaam geldig zouden kunnen zijn voor wat dan ook. Voorzichtig deel ik mijn scepsis. En... besluit eens te kijken op de website van Wedstrijden Zuid. Uiteraard kent de website contactinformatie -lang leve internet!- en al snel heb ik een e-mailtje getypt met de vraag of ik dergelijke kaartjes als geldig kan beschouwen. Nog geen half uur later gaat de telefoon. "Ik ben die enge man van de kaartjes", zegt een vriendelijke mannenstem. "Ik lees net uw berichtje en besloot gelijk maar even te bellen." Twee weken later ontmoeten we elkaar op het wedstrijdterrein en drukken we elkaar lachend de hand. Weer drie maanden later wordt Bernette door dezelfde man gevraagd of ze bijrijder wil worden op hun IJslanders. Dat werd een volmondig 'ja'. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een hechte band en wordt er nog altijd elke zondag voor onze eigen paardjes op de paarden van de 'enge man' gereden.

Sinds die eerste kennismaking met Wedstrijden Zuid zijn we elk jaar het hele weekend van de partij. De slogan is niet voor niets 'Tot Ziens Tot Zuid!'. Het evenement is altijd perfect georganiseerd en het vrijwilligersteam draait als een goed geoliede machine. De ‘enge man’ draait er jaar in jaar uit fanatiek in mee. Ook de beide meiden maken er als lintenmeisjes een aantal jaren deel van uit. In 2013 nam Bernette met Grýla, onze eigen IJslander, zelfs deel aan de wedstrijden en konden we proeven van de sfeer op het deelnemersterrein. Stoeltjes, prikweitje, honden mee, gezelligheid, ... Zuid op z'n best!


Bernette en Jeanelle (rechts)
met een winnende combinatie op 'Zuid'

Half augustus was het weer zo ver. En genoten we weer -als altijd op de eerste rij- volop van dat fantastische paardensportevenement. 

En uiteraard... -petje op, lichtblauwe polo met opschrift 'STAFF'- was hij er ook weer, die... enge man...

Reacties