Old heroes


Old Heroes
Over de helden in de IJslandse paardensport.

Eerder gepubliceerd op de website van ROS-magazine in december 2013.

"Mijn hemel, wie doen ze daar nu een plezier mee?" Is mijn eerste gedachte als ik in de verte bij een stralende zon een groep paarden aan zie komen sukkelen.

In dezelfde week als Bonfire sterft Týrson vom Saringhof. Týrson..?! Ja, Týrson. Wat een Bonfire is in de dressuurwereld is een Týrson in de sportwereld van de IJslandse paarden. Als ik het bericht van zijn eigenaren op Twitter lees, gaan mijn gedachten terug naar de laatste keer dat ik hem in actie zag: het WK IJslandse Paarden 2013 in Berlijn. 

Slogan WK IJslandse paarden 2013 in Berlijn

Last minute boekte ik met Bernette een lang weekend Berlijn met tickets voor het WK voor de finale zaterdag. Na een dag heerlijk de stad verkennen, reizen we op de vroege zaterdagochtend met de trein naar het wedstrijdterrein. De ovaalbaan en telgangbaan zijn ingericht op wat normaalgesproken een renbaan is. 'One world, five gaits', is de slogan die ons en 12.000 anderen vriendelijk verwelkomt. 

En dan zie ik 's middags vanaf mijn kuipstoel op de stalen opbouwtribune de groep oud-kampioenen aan komen. De jongste 19, de oudste inmiddels 32. Mijn 'mijn hemel' wordt gelijk teniet gedaan als ze een voor een door de speaker naar binnen worden geroepen. Het betreden van de ovaalbaan met het proeven van de sfeer transformeert een ieder van hen terstond van een stram oudje in de winnaar van toen. Als alle paarden en begeleiders op het middenterrein zijn verzameld, mogen degenen die dat kunnen hun kwaliteiten nog eens aan het publiek tonen.

Týrson is een van hen. Yoni Blom, die hem in Nederland uitbracht, berijdt hem. Met enkel een neck-rope! Meer is niet nodig om nog eens het uiterste uit hem te halen. Onder luid gejuich tölt hij over de baan. Zijn manen golven met het tempo en de hoge knieactie mee. Een en al trots! Het applaus volgt de combinatie als een wave over de tribune. Paard en ruiter tot nog grotere hoogte opzwepend. Als uiteindelijk de laatste ‘hero’ de baan verlaat, valt de uitzinnige menigte emotioneel stil.


Yoni Blom met Týrson vom S, NL-kampioen T2 in 2009

Die dag zie ik ook de nieuwe generatie Týrsons. Paarden met niet alleen grandioze fysieke kwaliteiten, maar ook met het juiste karakter en temperament. Paarden die zelf dolgraag aan enthousiast publiek willen tonen wat ze kunnen. Er wordt zelfs een 10(!) gescoord voor de galop. Sensationeel!
 
Tijdens het WK IJslandse paarden in 2013 in Berlijn

Terug in het heden naar het bericht in 140 tekens overvalt me een leeg gevoel. Het magische van de band met een dier dat jou in zijn hart heeft gesloten. Alleen mensen die dat hele speciale hebben mogen ervaren, weten hoe verdrietig het is om van zo'n dier afscheid te moeten nemen. 

Terugkijkend op al die mooie momenten met Týrson, Bonfire, ..., en mijn eigen, gelukkig nog in leven zijnde, paardjes denk ik: "Mijn hemel, wat doen jullie mij een plezier!"

Reacties