De IJslander

De IJslander is een oud paardenras. Ze stammen af van de paarden die door de Vikingen naar IJsland gebracht werden. Het klimaat op IJsland is koud en guur, en zeker in de winter is het leven er niet gemakkelijk. Het resultaat van eeuwen evolutie leverden een klein, robuust, maar vurig paardenras: de IJslander.

Kólga in het begrazingsgebied
Nog altijd is IJsland erg streng wat betreft het paardenbeleid. Er worden geen paarden geïmporteerd. Paarden die het eiland verlaten hebben, mogen niet meer terugkomen. Dit is enerzijds om ziektes te voorkomen, maar anderzijds is dit ter voorkoming van 'vervuiling' van het ras, door inkruising van andere rassen. Dit heeft de IJslander dus gemaakt tot een zuiver ras.

IJslanders zijn - uitzonderingen daargelaten - over het algemeen nuchtere paarden die niet snel onder de indruk zijn. Ze zijn veelal zacht van karakter aan de hand, terwijl er onder het zadel vaak meer vuur tevoorschijn komt. Ze hebben een meewerkend karakter met een gezonde dosis temperament, iets waarop zij op keuringen ook op worden beoordeeld.

Gangen

Het meest bijzondere kenmerk van de IJslander zijn natuurlijk de extra gangen die we tegenkomen binnen dit ras. Elk paard kan stappen, draven of galopperen. De IJslander kan daarnaast ook tölten. Een deel kan naast tölt, ook telgang. Een paard met slechts tölt als extra gang noemen we een vierganger, een paard dat zowel tölt als telgang kan, heet een vijfganger. Of een paard alleen kan tölten of ook kan telgangen, is genetisch bepaald.

Tölt is een zeer comfortabele gang, want doordat er altijd minimaal een been aan de grond is, is er geen zweefmoment zoals bijvoorbeeld in draf. Dit maakt dat je heerlijk stil kunt zitten. Tölt ligt qua snelheid tussen stap en galop in. Telgang is een gang die minder comfortabel is. Beide benen aan een kant van het lichaam worden gelijktijdig bewogen. Hierbij ontstaat wel een zweefmoment. Telgang is alleen gewenst op sneltempo.

IJslanderwedstrijden

IJslanders worden veelal uitgebracht op IJslanderwedstrijden. Hierbij is het de bedoeling dat de gangen zo goed mogelijk getoond worden. In de viergangen worden stap, draf, galop en tölt verreden, in de vijfgangen komt daar ook telgang bij. De töltproeven draaien, zoals de naam al doet vermoeden, volledig om de tölt, waar de telgangproeven en -rennen om telgang draaien.

Ondanks dat IJslanders niet uitblinken in dressuur of springen, zien we ze toch wel eens in de basissport aan de start komen. Daarnaast vinden we ook enkele IJslanders in de endurance, bij het mennen of in de relatief nieuwe tak van sport, TREC.
 
Grýla en Bernette op wedstrijd bij de Breidablik, Oirschot.
(juni 2015)
Naast de verschillende takken van sport, is er een groot aantal IJslanderruiters dat voornamelijk recreatief rijdt. Door hun nuchtere karakter zijn IJslanders bij uitstek geschikt voor buitenritten of dagtochten. En in tölt zit je zelf ook nog eens lekker!

Kortom, de IJslander is een veelzijdig ras, met een zacht karakter aan de hand, maar met meer pit onder het zadel. Heerlijk om mee buiten te rijden of leuk om eens wat anders te doen dan dressuur.

Wil je eens kennis komen maken met de IJslander, hun karakter en hun verschillende gangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Laatste update: 20 december 2017