donderdag 17 maart 2016

Englastadir Indoor competitie: verslag van de F1

De Englastadir Indoor Competitie is een wedstrijd in teamverband en is gebaseerd op de bekende Ijslandse Meisteradeild. Dit jaar strijden zes teams van ieder zes ruiters om de eerste plaats in het KNHS-centrum in Ermelo. De wedstrijd is verspreid over drie avonden, waarop steeds drie ruiters van elk team aan de start komen. In februari – waar wij helaas niet bij konden zijn – werd er afgetrapt met de viergangenproef (V1). De avond in maart was het toneel voor de vijfgangen (F1). De strijd wordt beslist met de töltproef (T1), begin april.

Donderdag 10 maart was het dus tijd voor de tweede avond in de Englastadir Indoor Competitie (EIC). Wij waren erbij.

Toen we aankwamen was het al behoorlijk druk; de verwarmde tribunes waren goed gevuld, ondanks dat de wedstrijd dus doordeweeks plaatsvond. Ook wij namen plaats langs een van de lange zijdes. Om half acht was het dan zo ver, de strijd in de F1 kon beginnen!


Maar, natuurlijk niet voordat de ruiters van deze avond voorgesteld waren. Henning Drath – al bekend van zijn eerdere speakerwerk tijdens de WK, presenteerde deze avond wederom met verve. Hij stelde de ruiters voor, vertelde welk paard zij vanavond zouden uitbrengen en bij welk team zij horen. En dan mogen de ruiters echt van start!

De selectie

Erik Spee met Hnokkadis begint de selectie, Siggi Mar met Fabrín sluit de selectie af. Tussendoor komen heel wat bekende namen voorbij, van zowel Nederlandse als internationale ruiters: Yvonne en Jaap Groven, Mieke van Herwijnen, Andreas Trappe, Lode Bonnez... Er worden nette proeven gereden, maar helaas zijn er ook een paar die duidelijk minder hun dag hebben. Dat laatste mag de pret absoluut niet drukken. Het is genieten. Tot op het laatst blijft het spannend wie er naar de A-finale en wie er naar de B-finale door mag.

De B-finale

De nummers 6 tot en met 10 uit de selectie mogen in de B-finale nog proberen om de A-finale te behalen. Alleen degene die de B-finale wint, mag door naar de A-finale. Extra leuk is dat nu de punten bekend gemaakt worden na elk onderdeel, in plaats van na de proef. En dan is goed te zien hoe de ruiters steeds weer een plekje winnen of een plekje verliezen.

Ook nu is het weer spannend. Er wordt tot aan het laatste onderdeel geschoven in de plaatsing. Uiteindelijk mag de Duitse Christiane Peters Habig met Vakur zich winnaar van de B-finale noemen. Zij – en haar paard natuurlijk – mogen een kwartiertje op adem komen om vervolgens zich bij de beste vijf van de selectie te voegen voor de A-finale.

De A-finale

Tom Buijtelaar met Hausti, die na de selectie op een gedeelde eerste plaats stond, heeft helaas wel pech in de finale. Hausti bouwt spanning op, en draf en stap zijn zeer lastig tot niet te rijden, waardoor zij al snel zakken in het klassement. Ook hier schuiven sommige combinaties, maar de strijd is minder spannend dan de B-finale. Siggi Mar met Fabrín weet de koppositie vast te houden en wint de F1. Dörte Mitgau met Ísbjörn wordt tweede en Jaap Groven met Djákni wordt derde.

De volledige uitslag is onder andere terug te vinden op Isibless.
De team-uitslag heb ik helaas even gemist en kan ik nergens terugvinden. Zodra ik deze heb krijgen jullie een update!

Een geslaagde wedstrijd

Els Corstens en Mike van Engelen zetten met de EIC een nieuwe wedstrijd aan het begin van het seizoen op de kaart. Een mooie gelegenheid voor de ruiters in de sport-A om zich te meten met hun Nederlandse én buitenlandse concurrenten. Het was - ondanks dat de wedstrijd midden in de week plaatsvond - druk en de sfeer was gezellig (al heb ik me laten vertellen dat het bij de V1 nog gezelliger was!).

Een mooie opwarmer voor Icehorse in Eindhoven (19 maart) en op naar de eindstrijd op 7 april!P.S. Sorry voor het gebrek aan foto's. De camera vond de binnenhal minder geslaagd, waardoor alle foto's érg veel ruis hebben. 

2 opmerkingen:

  1. Dat hele systeem klinkt best ingewikkeld, of niet? Al ben ik nog nooit bij een ijslanderwedstrijd geweest, dus ik weet er weinig van hoe dat werkt, maar ik vind het wel interessant om er meer over te lezen. Op welk niveau was deze wedstrijd?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan me voorstellen dat het voor mensen die niet bekend zijn met IJslanderwedstrijden, het lastig klinkt! Ik zal er binnenkort een post aan wijden ;)
    Het niveau van deze wedstrijd was Sport-A, de hoogste klasse die de IJslandersport kent. Dit is ook de enige klasse waarvoor je een bepaalde 'drempel' behaald moet hebben voordat je er in mee mag rijden.
    Binnenkort dus meer over het wedstrijdsysteem!

    BeantwoordenVerwijderen